ABC-BLOGGEN: SJU TIPS FÖR ATT LYCKAS MED NATIVE ADVERTISING

//ABC-BLOGGEN: SJU TIPS FÖR ATT LYCKAS MED NATIVE ADVERTISING

ABC-BLOGGEN: SJU TIPS FÖR ATT LYCKAS MED NATIVE ADVERTISING

2017-12-08T10:23:51+01:008 december, 2017|

Native advertising – ännu ett engelskt uttryck och fenomen att förhålla sig till. Vad är då detta? Ja om vi börjar med att försöka hitta ett svenskt uttryck: Naturlig annonsering? Annonsering som smälter in? Redaktionell annonsering?

Det är inte helt lätt att hitta ett bra svenskt uttryck, men jag tror du börjar förstå vad det handlar om. Native advertising är helt enkelt annonser med ett innehåll utformat så att det smälter in i sin omgivning.

Är det content marketing?

Vad har native advertising då med content marketing att göra? En av hörnpelarna i content marketing är ju att använda sina egna kanaler, inte köpt annonsplats. Men native advertising har ändå en given plats i content-mixen, exempelvis sponsring och annonsering på Facebook: den driver trafik till ditt content i dina kanaler. Sponsrat innehåll på Facebook är för övrigt ett exempel varför svenskans redaktionell annonsering inte funkar som övergripande begrepp.

Redaktionell annonsering online

Men om vi ändå håller oss till annonsering i redaktionella miljöer online, då går det faktiskt alldeles utmärkt att använda svenskans redaktionell annonsering. Det här har vuxit snabbt efterhand annonsörer märker att bannerannonsering inte funkar nämnvärt bra, och mediehusen utvecklat nya annonserbjudanden. Idag ser du dem på de flesta stora mediesajter. Förhoppningsvis ser du dem i alla fall.

Din annons måste vara relevant

Poängen med redaktionell annonsering är att den ska kännas relevant för läsaren, inte att den ska kamoufleras så att läsaren inte ser att det är en annons. Relevansen ska vara större än motståndet mot en annons, så att läsaren klickar på den som ett medvetet val. Lyckas du med det har du fått ett kvalificerat urval av läsare som tar till sig din annons.

Hur lyckas jag med en redaktionell annons?

  1. Det hörs på ordet – var noga med att innehållet verkligen är redaktionellt. Med det menar jag att det inte bara ska vara skrivet journalistiskt. Ämnet, vinkeln, förhållningssättet – allt ska vara journalistiskt genomfört.
  2. Ha bra bildmaterial med ett journalistiskt bildspråk alternativt infografik.
  3. Anpassa annonsen till platsen: språk, tilltal, bilder, typografi. Studera miljön där du ska annonsera. Ta hjälp av sajtens/tidningens annonsavdelning.
  4. Lägg ned mycket arbete på rubrik, ingress och bild – här bestämmer sig läsaren om hen ska klicka eller inte.
  5. Bestäm vad du vill med annonsen: i första hand läsa och ta del av budskapet, det vill säga engagera sig i varumärket? Då är det ett bra val att låta artikeln ligga i tidningens egen miljö. Vill du driva trafik till en egen kanal, till exempel din blogg? Då ska klicket leda direkt dit.
  6. Ha en tydlig väg vidare på landningsplatsen, en så kallad call-to-action. Vad vill du att läsaren ska göra efter att ha läst ditt redaktionella material? Beställa en e-bok? Prenumerera på ditt nyhetsbrev? Fördjupa sig i ämnet? Ta kontakt för rådgivning? Var tydlig och gör det enkelt för läsaren.
  7. Led läsaren till en plats hen trivs på. Det är viktigt att du leder läsaren till en miljö som fortsätter vara relevant för läsaren, se även punkt 5.

Vill du läsa mer om native advertising? Det finns massor av blogginlägg därute med tips, goda/avskräckande exempel, försök till definitioner med mera. Jag föreslår att du börjar med att ta del av vad branschorganisationen IAB Sverige, Interactive Advertising Bureau, skriver i ämnet.

http://iabsverige.se/standards-och-guidelines/native/

Här kan du även ladda ned IAB:s riktlinjer för native advertising, ”Best practice guide 2017”, samt några olika studier där frågor har ställts till svenska publicister, annonsörer och mediebyråer. I riktlinjerna finns bra definitioner och exempel på olika typer av native advertising.

Prenumerera!

Det här var fjortonde delen i ABC-bloggen som jag kommer att köra här på Lustgården under hösten och en liten bit in på nästa år. En ny bokstav varje vecka. Framöver kommer jag att gå igenom Redaktion, Storytelling, Youtube och mycket annat.

Om du inte redan följer bloggen, prenumerera här, så missar du inget inlägg. I början av 2018 kommer du att ha läst en hel ABC-bok om content marketing!

Om du gillade det du läste, dela gärna på sociala medier – det betyder mycket!

Tidigare inlägg i ABC-bloggen:

A – Automatisering binder ihop marknad och sälj

B – Berätta. Berika. Blogga med bilder

C – Åtta handfasta tips på hur ditt innehåll blir content

D – 14 sätt att distribuera content

E – Du ska vara enträgen i egna kanaler

F – Följare är nyckeln till affärer

G – Content marketing och Google

H – Därför ska hemsidan vara navet i din content marketing

I – Så gör du en riktigt bra intervju

J – Åtta journalistiska kännetecken

K – Kuratera kunskap och konvertera kundens köpresa

L – Skapa en Lustgård där dina kunder vill vara

M – Målgruppen – och varför det inte alltid är den du pratar med.

Lämna en kommentar